Akadálymentes otthon kialakítása

Akadálymentes otthon kialakítása

Napjainkban már nem divat az egyes helyiségeket a padlóból kiemelkedő küszöbbel és ajtóval elválasztani. A tágas és nyitott terek egyre trendibbek, ami nem csoda, hiszen az akadálymentes otthon mindenki számára kényelmet jelent. A mozgásukban korlátozott embereknek pedig az önálló élet alapját jelentik.

Amíg fiatalok vagyunk, nem igazán gondolunk bele, mi lesz, ha nehezebben megy a mozgás. Korunk előrehaladtával vagy bizonyos élethelyzetekben azonban problémát okozhat a lépcsőzés, a nehezen megközelíthető, naponta használt tárgyak, eszközök elérése stb. Éppen ezért, ha hosszútávra tervezünk, akkor leendő lakóházunk megtervezésekor figyelembe kell vennünk néhány szempontot, hogy otthonunk akkor is kényelmes legyen, ha élethelyzetünk valamilyen oknál fogva megváltozik.

Az akadálymentesség azt jelenti, hogy a szobák, erkélyek, teraszok, valamint a hétköznapi használati tárgyak könnyen megközelíthetőek és használhatóak legyenek. Ez főleg azoknak az embereknek fontos, akik mozgásukban valamilyen formában korlátozva vannak, esetleg már idősebbek.

Az akadálymentes otthon egyik fontos alapja, hogy a helyiségek ne legyenek túl zsúfoltak és könnyen átjárhatóak legyenek. A szobák nem lehetnek túl kicsik, szűkek, úgy kell megtervezni azokat, hogy kerekesszékkel is kényelmesen lehessen bennük közlekedni.

A ház bejáratánál, a teraszoknál előforduló kisebb szintkülönbség, rámpa alkalmazásával áthidalható. Ha több lépcsőfokról van szó, házon kívül vagy házon belül, akkor érdemes fontolóra venni egy lépcsőlift beépítését.

A fürdőszoba akadálymentesítése

Nem csak az idősek és a testi fogyatékkal élők számára fontos az akadálymentesség, hiszen az akadálymentes otthon önmagában is kényelmet jelent. Ha a zuhanytálcát már a fürdőszoba építésénél úgy alakítjuk ki, hogy az akadálymentes legyen, akkor az nem csak a későbbiekben jelenthet előnyt, de nagyban növeli komfortérzetünket is. Amennyiben fürdőszobánkat valamilyen oknál fogva akadálymentessé kell alakítanunk, akkor utólag is megtehetjük azt, a megfelelő fogantyúk és ülőkék beszerzésével.

Amennyiben már a ház tervezésekor tudjuk, hogy otthonunknak mindenképpen akadálymentesnek kell lennie, mert a családban nehezen mozgó vagy kerekesszékes családtag él, akkor a fürdőszobát úgy kell kialakítanunk, hogy elegendő hely legyen a széknek is, könnyen ki lehessen szállni belőle, a toalett és a fürdőkád használata is kényelmes legyen. A törölközőtartók, polcok felszerelésénél is ügyelni kell a megfelelő magasságra és könnyű hozzáférhetőségre.

Akadálymentes konyha

A konyhát eleve úgy érdemes megtervezni, hogy az kényelmes és akadálymentes legyen. Itt fontos szempont, hogy az egyes konyhai eszközök könnyen elérhetőek és használhatóak legyenek. Sok gyártó, már az akadálymentesítési szempontokat figyelembe véve gyártja le bútorait.  Teljesen kinyitható konyhafrontok, alacsonyra szerelhető felső szekrények, praktikusan beépíthető konyhai gépek. Ezek a szempontok manapság nem csak luxust jelentenek, de a vételi szándékban is döntő szerepet játszanak.